logo ontwerplab

de edison

nieuwbouw commerciële ruimte en 2 studio-appartementen
eindhoven
2020 -

In opdracht van woningcorporatie Sint Trudo is een ontwerp gemaakt voor 2 studio-appartementen en een commerciële ruimte aan het Edisonplein in de wijk Woensel-West in Eindhoven. Het ontwerp vormt een van de interventies op strategische hoeklocaties in het masterplan van diederendirrix.

In ons ontwerp voor de hoek aan het Edisonplein wordt het basiskoppel sokkel-opbouw onderworpen aan een herinterpretatie. De generieke perceelvullende sokkel van 4 meter hoog uit het masterplan wordt omwille van stedelijke inpassing getransformeerd. Om aansluiting te vinden bij de belendingen en het plein wordt de sokkel deels voorzien van een kap, opgehoogd, afgeschuind, ingeduwd, verhoogd en verlaagd met als resultaat een meer hybride volume. Generiek is specifiek gemaakt. De specifieke sokkel wordt geheel in lijn met de uitgangspunten van het masterplan bekroond met een opbouw. De grotendeels beglaasde opbouw verschaft haar een utilitair karakter dat appelleert aan het collectieve geheugen van Eindhoven: de industriële architectuur van de gebouwen van Philips.

In de sokkel bevinden zich de gezamenlijke entree tot de studio-appartementen, een commerciële ruimte met daarboven een studio-appartement. Het studio-appartement is bereikbaar via een trapopgang die start in de hoge bekapte gezamenlijke entree en draaiend en kerend uitkomt bij de voordeur in een nauwe doorgang. De trapopgang vervolgt haar weg om via de nauwe doorgang uit te komen in een geheel beglaasde hoge ruimte die uitkijkt op het Edisonplein. Via deze ‘buitentrap’ wordt een tweede studio-appartement bereikt die zich in de glazen opbouw bevindt. In de avond, wanneer de beglaasde opgang verlicht wordt, verandert de tocht naar het bovenste studio-appartement in een pantomime-voorstelling voor de toeschouwers op het Edisonplein. De glazen opbouw transformeert dan in een warme gloeilamp voor buurt. En verankert, met zicht op het klokgebouw van Philips, tegelijkertijd het Edisonplein in het grotere geheel van de stad. En brengt, naast een nieuw elan voor Woensel-West, de gloeilamp weer terug waar zij is begonnen: bij Edison.

http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-view-blauwdruk.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-situatie_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-axo-birdseye.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-transformatie-plint.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-exploded-view.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-trapopgang.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-dsn-langs_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-dsn-dwars_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-pltbg_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-pltvdp1_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-pltvdp2_v2.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-gvl-voor-zij-overdag.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-59_edisonplein-eindhoven-view-plein-avond.jpg