logo ontwerplab

matroesjka

stedenbouwkundig plan ns-plein
tilburg
2016

In opdracht van de gemeente Tilburg is een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de herinrichting van de locatie NS-plein-Goudenregenstraat in Tilburg. In het planvoorstel is ervoor gekozen om het binnengebied van het stedelijk bouwblok extensief te gebruiken. Het binnengebied blijft op die manier in de luwte van de stad en verschaft het bouwblok van binnenuit ademruimte. Het planvoorstel versterkt zo het karakter van een verborgen binnenterrein, van een ommuurde tuin: een huis in een tuin in een bouwblok in een stad. Het refereert daarmee aan een eerder verleden waarbij binnengebieden ten dienste stonden van een ruraal gebruik en fruitboomgaarden schuilgingen achter de randbebouwing van het bouwblok.

Het bestaande bouwblok krijgt in het planvoorstel een dooradering van Goudenregenstraat tot aan Zuid-Oosterstraat. Het nog aanwezige voormalige fabriekspand staat prominent aan deze dooradering. De dooradering krijgt een half verharding dat haar tot een herkenbaar geheel smeedt. De half verharding zorgt samen met het veelhoekige karakter van de dooradering voor een ‘zachtere’ en meer open dorpse sfeer. Een sfeer die wordt versterkt doordat auto’s zoveel als mogelijk op eigen terrein worden geparkeerd en de publieke ruimte van de dooradering ten dienste staat van de voetganger.
Aan weerszijden van de gemeenschappelijke dooradering is ruimte voor wonen. Wonen in een lage dichtheid en in een kleine schaal: tiny houses. Vrijstaand wonen met een riante tuin. Wonen als in een moestuin, op een steenworp afstand van de binnenstad.

http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-planlocatie.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-situatie.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-vogelvlucht.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-perspectief02.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-perspectief01.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-47_tilburg-nsplein-tinyhouse-perspectief03.jpg