logo ontwerplab

verborgen stad

ontwerponderzoek naar de lintstructuur van tilburg
2010

Verborgen Stad verhaalt over de collectieve wereld in de lintstructuur van Tilburg en haar inzet voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het boek is het resultaat van het onderzoeksatelier Verborgen Stad, een project in opdracht van de gemeente Tilburg en tot stand gekomen in samenwerking met de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg. De productie, samenstelling en redactie van het boek waren in handen van architect Martijn Honselaar (Ontwerplab) en fotograaf Claudia den Boer.

Het onderzoeksatelier Verborgen Stad ontdekte in haar ontwerponderzoek naar de lintstructuur van Tilburg een verborgen wereld van open en betekenisvolle ruimten waar een groot deel van het dagdagelijkse leven van de bewoners van de lintstructuur zich afspeelt. Een wereld gelegen achter de eerste linie bebouwing direct aan het lint. Een wereld die zich openbaarde door kaartbeelden met een abstracte distantie te combineren met fotobeelden van een specifieke beleving van de plek. Een wereld van open ruimten voor vaak besloten gemeenschappen, collectieven. Een verborgen stad van collectieve open ruimten.
Om tegenwicht te bieden aan het voortschrijdende verlies van betekenisvolle open ruimten in recente bouwprojecten in het lint wordt in Verborgen Stad een pleidooi gehouden voor de implementatie van het collectieve woongebouw. Inherent aan dit model is het collectieve woongebouw in staat om in een voortschrijdende verdichting van de lintstructuur collectieve ruimten toe te voegen en daarmee de leefbaarheid te vergroten.
Verborgen Stad pleit voor een fundamentele benadering van de lintstructuur die uitgaat van de potenties van de aanwezige open ruimten. Verborgen Stad pleit voor strategie├źn van infiltratie waarbij de nadruk niet ligt op de architectonische verschijningsvorm, maar op de open ruimten die de collectieve betekenis van de lintstructuur voor de toekomst van binnen-uit opbouwt.

Het boek Verborgen Stad is verkrijgbaar in Tilburg bij boekhandel Livius, in Eindhoven bij Motta art books en in Rotterdam bij de boekhandel van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) of door een email te sturen naar info@ontwerplab.nl o.v.v. bestelling Verborgen Stad.

http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb01.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb02.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb03.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb04.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb05.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb06.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb07.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb08.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb09.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb10.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb11.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb12.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-6_verborgenstad_web_160113_afb13.jpg