logo ontwerplab

verhalen rond de binnenkoer

nieuwbouw ensemble van 5 appartementen en 2 vrijstaande woningen
moergestel
2020 -

In de herontwikkeling van de locatie opgespannen tussen de Schoolstraat en de Postelstraat in Moergestel worden de bestaande opstallen op de locatie opgeruimd en het vrijgekomen gebied ingevuld met een ensemble van 7 woningen. De locatie heeft twee verschillende gezichten: dorpsstedelijk aan de Schoolstraat en meer landelijk aan de Postelstraat. In lijn met dit verschil wordt de locatie ingevuld met een samengesteld volume van 5 appartementen aan het doorgaande lint van de Schoolstraat en 2 vrijstaande grondgebonden woningen aan de luwe Postelstraat.

De twee vrijstaande woningen voegen zich als vanzelfsprekend in de aanwezige grondgebonden vrijstaande en half vrijstaande woningen aan de Postelstraat. Aan de Schoolstraat voegt de nieuwbouw zich met haar langgerekte volume in de kenmerkende, historische situatie van het lint. Het samengestelde bouwvolume is op een typisch dorpse wijze opgebouwd uit een combinatie van herkenbare volumes van 2 lagen hoog met een zadeldak. Een samenstelling die het bouwvolume een schaal geeft die past bij het verdichte dorpslint.

Via een getoogde toegangspoort aan de Schoolstraat bereikt men een van de doorgaande weg afgeschermde, rustige binnenplaats gelijk aan die van hoeves uit het verleden. Deze gemeenschappelijke binnenplaats ingeklemd tussen de achterzijden van de appartementen en de vrijstaande woningen vormt de rustige en zonnige ontmoetingsruimte voor de nieuwe bewoners van het ensemble. Een eigentijdse mix van hoeve-, klooster en schoolarchitectuur uit het begin van de 20ste eeuw geeft de volumes van het ensemble een sober, ingetogen en tegelijkertijd kloek en krachtige verschijningsvorm. Een verschijningsvorm die refereert aan een collectief geheugen en het eigentijdse ensemble opneemt in de continuïteit van het dorp.

http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-ensemble-bebouwing.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-situatie.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-ensemble-binnenkoer.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-plattegrond-bg-ensemble.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-gevels-binnenkoer-ensemble.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-gevels-straat-ensemble.jpg
http://ontwerplab.nl/files/gimgs/th-57_moergestel-schoolstraat-gevels-blend.jpg